! Zbog  cene svih potrebnih alata koji na mesečnom nivou mogu biti I do 600 EUR savetujemo unajmljivanje freelance SEO specijaliste ili SEO agencije. Iako je ovo relativno nova oblast na Balkanu SEO optimizacija u drugim zemljama je deo online marketinga koji je neizostavan I krucijalan. Nije isplativo raditi online reklamiranje sajta ukoliko sajt nije SEO optimizovan. Cena klika može biti i do 10 puta veća za sajtove koji nisu SEO optimizovani,  jer Google “nagrađuje” sajtove koji su uložili vreme i novac u svoju SEO optimizaciju.

Ukoliko ste zainteresovani saradnju I želite  besplatnu SEO analizu Vašeg sajta kliknite ovde I pošaljite nam popunjenu formu. Naš tim će Vam se javiti po završetku početne analize javiti i predložiti termin za konsultacije sa SEO ekspertom.

Alati za SEO optimizaciju

Alata za SEO optimizaciju ima puno, I uglavnom su mišljenja podeljena u odabiru najboljeg. Primarno, izbor alata zavisi od tržišta za koje radite SEO optimizaciju, zbog potrebe za preciznim informacijama na osnovu kojih postavljate SEO strategiju. Različiti alati su specijalizovani za određene tržišta tj. delove kontinenata (npr. za Jugoistočnu Evropu trenutno najbolji SEO alat za istraživanje ključnih reči, konkurencije, I analizu backlinkova je Semrush).

Ovaj alat, a I svi ostali alati koji daju pouzdane informacije nisu besplatni, i opet napominjemo, na mesečnom nivou troškovi mogu biti I do 600 EUR, zbog čega savetujemo angažovanje agencije ili freelance SEO stručnjaka. Loše postavljanja SEO strategije može znatno smanjiti konverzije na vašem sajtu, a u nekim ekstremnim slučajevima skroz izgubiti sve zauzete pozicije na Google-u. Najekstremniji primer je kada se kuca URL Vašeg sajta u Google search-u kao rezultat ne izlazi Vaš sajt na prvoj strani.

Alati potrebni za postavljanje SEO optimizacije tj. SEO strategije sajta:

*svi alati su komplementarni – I dalje ne postoji alat koji objedinjuje sve funkcionlanosti koje su potrebne za postavlajnje ispravne SEO strategije

1.Semrush

Semrush je jedan od najpopularnihih alata za SEO optimizaciju. U Semrush-u možete proveriti rank svog sajta, možete analizirati backlinkove, istraživati ključne reči, pratiti konkurenciju I videti gde se oni nalaze naspram Vas. Takođe preko URL-a možete pratiti zauzete pozicije Vašeg sajta i promene u poslednjih 12 meseci. Pored osnovnih funkcija Semrush ima još veliki broj funkcionalnosti koje možete koristiti ukoliko imate pro ili licencu većeg ranga, a koje omogućavaju bolju analizu.  Pro licenca za Semrush na mesečnom nivou iznosi 120 EUR, medjutim ovo je najslabija licenca za ovaj alat.  Sa ovom licencom možete raditi samo sajtove koji nemaju veliku konkurenciju, a takvih sajtova je malo. Cena business licence na mesečnom nivou iznosi 450 EUR.

2.Seolyze

Seolyze je alat koji Vam pomaže u optimizaciji tekstova na sajtu. Pomaže Vam da identifikujete nedostatke u svojim tekstovima.  Ukoliko se koristi na pravi način moguće je povećanje posećenosti sajta I do 50%. Implementiranjem svih izmena koje se mogu identifikovati iz ovog alata nivo stručnosti tekstova se znatno povećava. Sve ismene Google-crawling-bot prepoznaje u roku od mesec dana, a kao rezultat toga Vaš sajt napreduje u pozicijama na Google-u. Veoma je koristan I pouzdan program koji preko WDF/IDF matematičke formule izračunava optimizovanost pojedinačne stranice Vašeg sajta. Cena starter licence ovog alata je 40 EUR na mesečnom nivou. Napredniji paketi pružaju dodatne prednosti I još dublju analizu tekstova I upotreba ovih paketa je potrebna kod branši gde je konkurencija velika (npr. u Srbiji branša turističkih agencija ). Cena ultimate licence za ovaj alat iznosi 130 EUR mesečno.

3.Sitebulb

Sitebulb je najpouzdaniji alat za dobijanje rasporeda link juice-a na Vašem sajtu. Daje Vam kompletan uvid u to šta se dešava na sajtu u obliku različitih grafikona. Ovde možete tačno videti raspored indeksiranih strana I pravilno postaviti logiku raspoređivanja link juice-a. Aplikacija nije jednostavna za korišcenje gde pored pro licence koja se na mesečnom nivou naplaćuje 30 EUR, potrebno je I vreme I posebna obuka za korišćenje ovog alata. Sitebulb ima I druge funkcionalnosti koje možete koristiti međutim najpoznatiji je po analizi link juice-a. Ovakva vrsta alata se mora koristiti kod internet prodavnica i news portala zbog velikog broja stranica koje se moraju optimizovati.

Alati potrebni za praćenje realizacije SEO strategije i praćenje performansi sajta:

Kako uraditi SEO optimizaciju sajta?

SEO optimizacija je posebna kategorija I posebno radno mesto koje morate imati u svojoj firmi. Zbog velike brzine promena koje Google iz godine u godinu menja I unapredjuje morate imati posebno zaduženu osobu koja će se brinuti samo o SEO stanju Vašeg sajta.

SEO optimizacija je širok pojam I veoma nov na našim prostorima. Kako je internet uhvatio veliki zamah još u devedesetim godinama prošlog veka tako je I potreba za optimizacijom sadržaja na internetu postala sve veća. Zbog velikog broja web sajtova koji targetiraju iste kupce Google je morao da razvije algoritme koji razdvajaju dobre od loših sajtova. Algoritam se stalno menja, a broj kriterijuma na osnovu kojih se ocenjuju sajtovi se stalno povećava. Trenutno ih je preko 250. Rast online kupovine se u poslednjih dve godine upetosručio, zbog čega su sve velike kompanije krenule da izdvajaju ogromne budžete kako bi uzeli što veći udeo u ovom tržištu, koje je već godinama velikoj ekspanziji.

Šta je SEO optimizacija?

SEO (engl. Search engine optimization) je deo internet marketing strategije i može se definisati kao skup radnji koje se kontinuirano vrše, kako bi se obezbedila što bolja vidljivost i pozicija sajta na pretraživačima. SEO optimizacija se deli na On-Page Seo, odnosno sve ono što se radi na samom sajtu i Off-Page Seo koji podrazumeva sve aktivnosti koje se rade van sajta. Tu se pre svega misli na link building, odnosno izgradnju linkova za koje je potrebno koristiti razne alate koje smo već napomenuli. Takođe je bitno napomenuti da je SEO optimizaija tehnička optimizacija sajta ali isto tako I prilagodjavanje sajta prema preferencijama korisnika (posetioca).

Kako se radi optimizacija sajta?

Prvenstveno za rad su Vam potrebni SEO stručnjaci koji u saradnji sa Vama postavljaju SEO strategiju. Potrebno je skupiti sto je moguće više informacija o branši u kojoj radite SEO optimizaciju. Takođe je potrebno analizirati konkurenciju, identifikovati ključne reči I jačinu konkurencije za ključne reči za koje hoćete da se optimizujete. Tehničke stvari koje su bitne da proverite su brzina sajta, validna HTML stukrtura sajta, kod koji je ispravan i čitljiv za Google, pravilna i posetiocima jasna logika funkcionisanja sajta, ispravnost linkova na sajtu (provera svih linkova na sajtu I njihovih statusa), mapa sajta u .xml formatu, ispravan robots.txt fajl, opredeljivanje za verziju sajta sa ili bez www, prilagođenost sajta za mobilne telefone, tablete itd… Slike koje su optimizovane za web, neki su od najvažnijih tehničkih stvari koje imaju direktan uticaj na brzinu učitavanja sajta i njegovo rangiranje.

Jedan od najbitnijih faktora je sadržaj na Vašem sajtu koji treba da bude kvalitetan, kredibilan I pouzdan. Veoma je važno da Vaš sajt bude optimizovan I za mobilne uredjaje. Ljudi više pretražuju internet na mobilnim uredjajima nego na desktop računaru.

Na svakoj stranici sajta je važno proveriti: title tag, description tag i canonical meta tag-ove. Prva dva taga moraju biti unikatni za svaku stranicu koja postoji na Vašem sajtu. Slike koje imate na sajtu treba da budu optimizovane i što je moguće manje u kilobajtima. Nije dovoljno samo ih optimizovati za web u photoshop aplikaciji.

Sledeci važan korak je optimizovanje firme za Google maps u okviru Google places naloga. Ovo je jedna od krucijalnih stvari ukoliko želite da povećate posetu Vašoj offline prodavnici ili ako vršite pružanje usluga na određenoj lokaciji. Isto tako je važno da integrišete Vaš sajt sa nalozima na društvenim mrežama. Posebna pažnja se mora obratiti na Google core update-e, svakim update-om Google može da poboljša sajt, a isto tako sajt može izgubititi sve zauzete pozicije na Google-u. Zato je veoma važno da uvek budete u toku I stalno pratite sve izmene koje je Google-e napravio, kako bi znali da reagujete u pravom trenutku. Morate biti informisani o svakom novitetu koji se uvede I koji je izbačen, jednom neprepravljene greške koje su se javile usled Google core update-a, mogu dovesti do pada u konverzijama I posećenosti I do 50% .

Na kraju kada se završi On-Page potrebno je napraviti strategiju link building-a i odrediti bužet koji želite da odvajate na mesečnom nivou za implementraciju Of-page strategije i budžet za Google-e reklamiranje. Sajtovi koji shvataju važnost SEO optimizacije i Google-e reklamiranja tj. koji su se uverili koliko profita donosi optimizovan sajt koji se reklamira na Google-u izdvajaju više stotina, a u pojedinim slučajevima više hiljada EUR. Poslovanje kod ovakvog tipa reklamiranja je uvek merljivo i jedini kriterijum uspešnosti je zarada koja uvek mora biti veća od uloženih sredstava.

SEO Rocketman je agencija koja ima višegodišnje iskustvo u optimizaciji internet prodavnica, sajtova za firme i sajtova za nekretnine. Nudimo različite tipove usluga koji su uvek usklađene prema preferencijama klijenata. Ukoliko ste zainteresovani za saradnju i želite da besplatnu analizu sajta kliknite ovde.